Neri

Neri 2v 5kk. C: Riina Mankonen

Kutsumanimi: Neri
Virallinen nimi: Irokon Better With Glitter
Rotu: pitkäkarvainen collie
Syntymäaika: 20.4.2016
Sukupuoli: narttu
Väri: soopeli
Säkä: 54cm
Paino: 20kg
Terveys: 
  -Lonkat: B/B
  -Kyynärät: 0/0
  -Selkä: terve (epävirallinen)
  -Silmät: pentuna Crd, aikuisena Crd, distichiasis  (1ylimääräinen ripsi)
Juoksut:
  -elokuun alku -17 (ensimmäiset, ikää 1v 3kk)
  -elokuun alku -18 (väli 12kk)
  -elokuun loppu -19 (väli reilu 12 kk)
  --> astutettu, pennut marraskuussa -19
  -elokuun loppu -20 (väli 12kk)
  -kesäkuun puoliväli -23 (väli 22kk)

Neri on sijoitusnarttu, joka asteli laumaamme 8vko ikäisenä pallerona. Alunperin etsin ihan toisenrotuista koiraa harrastusintoani tyydyttämään mutta päädyin jälleen ottamaan collien. Yhdistelmä kiehtoi minua suuresti, urosta olin seurannut netissä jo pitkään ja ihailin sen ulkonäköä. Narttu oli minulle vieraampi tuttavuus mutta sykähdyttävän upea, lisäksi emässä tuntui olevan tietynlaista tulisuutta, mikä muistutti minua Tiidasta ja sai sukat pyörimään jaloissani.

"Neiti on vielä pentu ja yhteistä taivalta on takana vielä kovin vähän. Luonteeltaan pentu vaikuttaa kovin reippaalta ja järkkymättömältä. Sitä ei pelota isot innokkaat koirat, ei kummalliset ritilät tai heiluvat alustat. Kovatkaan äänet eivät vielä ainakaan saa pennussa aikaan ihmetystä. Neri tuntuu olevan aika tulinen tapaus, jolla omaa tahtoa riittää ja kanttia sanoa asiansa. Isompia koiria pieni kuuntelee ja uskoo komennettaessa, mutta on taas hetken päästä koettelemassa rajoja. Ääntään natiainen käyttää häpeilemättä: komentaa emännän aamulla ylös sängystä pissatuslenkille, yrittää komentaa toisia koiria siirtymään ja luopumaan luistaan, huutaa ihan vain jos ketuttaa... Huvittavin tempaus tämän suhteen on ollut kun pieni on väsyneenä meuhkannut yksinään pedissään, neiti möyri, heitti kuperkeikkoja sekä kiroili elämänsä vaikeutta. Jep."

Neri on kovin iloinen, reipas ja höpsö koira. Se keksii itsenäisesti mitä oudoimpia puuhia, esimerkiksi kissan raapimapuusta roikkuvan pallon heiluttaminen nenulla ja heiluvan pallon tuijottelu.. myös pyykkien varastaminen pyykkinarulta ja niiden kiikuttaminen ympäri asuntoa on suurta hupia. Huumorintajua Nepulla tuntuisi siis olevan aikalailla, eikä sen elämä ole turhan vakavaa. Olenkin monille tutuille kuvannut Nerin olevan urosmainen, putkiaivoisuutta löytyy tästä paketista. Nerin luonnetta kuvaa loistavasti "hyväntahtoinen hömelö". Tulta ja tappuraa lassitytössä on myös riittämiin ja neiti ei edelleenkään pelkää käyttää ääntään kohdatessaan vääryyttä. Neri komentaa ja haukkuu ihan vaan intoaankin. Haukkuminen tuntuu olevan Nerille yksi luontaisimmista tavoista kertoa kuulumisiaan. Nerin ääniskaala on varsin vakuuttava ja haukun lisäksi kuonosta pääsee jos jonkinmoista ulinaa, älähtelyä, narinaa ja monta muuta kummaa äännähdystä.
Neristä löytyy myös herkempi puoli: se rakastaa kaikkia ja kaikkea ja anteliaasti jakelee pusuja niitä haluaville sekä niille, jotka niitä eivät halua. Neri hakeutuu kotona päivittäin kainaloon ja aina syliinkin asti. Neri on myös ahne kuin pieni sika, eikä epäröi varastaa emännän aamupalaleipien päällä olevia kinkkuja tai kissankakkaa boksista. Nepu ei hätkähdä palautteesta vaan jatkaa puuhaamisiaan kuin mitään ei olisi koskaan tapahtunut.
Neri on helppo koira arjessa, sillä se ei turhaan hötkyile uusia kummallisia asioita vaan tuntuu olevan erittäin sinut planeettamme ja ihmiskunnan outouksien kanssa. Neri on kaikenkaikkiaan todella avoin ja positiivisen luonteen omaava koira, välillä tuntuu kuin Neri katselisi maailmaa vaaleanpunaisten lasien läpi.

Tällä hetkellä ahne Nerinen motivoituu parhaiten namien kautta, mutta yritän jatkuvasti vahvistaa lelupalkan arvoa.


Harrastamme:
-agility
 Aloitettu toukokuussa 2017 ATT alkeiskurssilla ja alkeisjatkokurssilla. Alkuvuodesta 2018 aloitettu valmennusryhmässä. Syksyllä -18 siirryimme mölliryhmään. Aloitimme keväällä -19 treenaamaan toisen koirani kanssa samassa valmennusryhmässä. Treenaamme tavoitteellisesti kisaamiseen tähdäten. Neri aloitti kisauran hyppyradoilla vuonna 2021. 
-toko 
 Treenaaminen aloitettiin itsenäisesti. Toistaiseksi ei tavoitteena kisata.
-näyttelyt
 Tarkoitus oli kiertää muutamat näyttelyt vuodessa. Nerin pystyjen korvien vaatiman työn vuoksi näyttelyharrastus on ollut tauolla jo muutaman vuoden.

Näyttelyarvostelut:


Helsinki pk-tapahtuma 25.5.2017, JUN ERI JUK 3
"Nartulle sopivat mittasuhteet. Runko vielä kehitysvaiheessa. Hyvät mittasuhteet. Pään kiila vielä kapea varsinkin kuono-osassa. Hieman matalalle kiinnnittyneet korvat. Hyvä hännän pituus. Vapaat liikkeet."
-Rainer Vuorinen, Suomi

Helsinki KV 20.5.2018, AVO ERI AVK 3
"2v. oikealinjainen nuori narttu. Hyvä, pitkä rintakehä. Hyvä luuston vahvuus, kulmaukset, käpälät. Kaunisilmeinen narttumainen pää, hieman syvä kallo. Riittävä korvien taite. Hyvä kuono, purenta. Kaunis karvapeite, väri. Liikkuu hyvällä luonteella. Kaunis sivukuva. Etuliike saa tiivistyä kyynärpäistä."
-Saija Juutilainen, Suomi


Turku KV 23.3.2019, AVO EH AVK 3
"Kaunis nuori narttu, jolla voisi olla paremmat yksityiskohdat päässä. Kevyet korvat. Vähän pieni alaleuka. Suora olkavarsi. Hyvät mittasuhteet. Hyväasentoinen takaa. Liikkuu hyvin sivusta katsottuna. Löysä edestä. Hyvä turkki."
-Eva Liljekvist Borg, Ruotsi


Rauma RN 18.5.2019, AVO ERI AVK 3
"Good size and good head but underjaw should be wider and stronger. Nice neck, strong back, deep chest. Infront little straight angulation. Moves well."
-Gabriela Ridarcikova, Slovakia

Turku RN 15.6.2019, AVO ERI AVK 2
"Fem. bitch. Correct proportions. Nice fem. head. Muzzle strong enough. Light ears, enough neck. Correct topline standing. Level in movement. Correct volyme on body. Correctly angulated. Stand close front, better move front could have. (Jotain?) Presentation.

C:Ilona Karjalainen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti