Tiida

4v 4kk. C: Paula Åkerlund
Kutsumanimi: Tiida
Virallinen nimi: Tihkusade
Rotu: pitkäkarvainen collie
Syntymäaika: 16.4.2013
Sukupuoli: narttu
Väri: tricolor
Säkä: 52,5cm
Paino: 16kg 
Terveys: 
  -Lonkat: A/A
  -Kyynärät: 0/0
  -Selkä: terve (epävirallinen)
  -Silmät: pentuna Crd, aikuisena lievä Crd
Juoksut:
  -tammikuu -14 (ensimmäiset, ikää 9kk)
  -lokakuu -14 (väli 9kk)
  -kesäkuun alku -15 (väli 8kk)
  -helmikuun alku -16 (väli 8kk)
  -marraskuun alku -16 (väli 9kk)
  -elokuun alku -17 (väli 9kk)
  -huhtikuun alku -18 (väli 8kk)
  -tammikuun alku -19 (väli 9kk)
  -steriloitu 15.5.2019

Luonnetestattu 18.10.2015, tuloksena +140 laukausvarma. (video)


Tiida tuli meidän perheeseen Espoosta, noin 10vko:n iässä. Olin päättänyt, että Sessalle tulisi kaveri, ja löydettyäni hyvän kuuloisen yhdistelmän, otin kasvattajiin yhteyttä, ja sovimme tapaamisen. Tapaamisen päätteeksi Tiida lähti mukaamme.

Tiida on luonteeltaan kiltti, intensiivinen, melko rauhallinen, rohkea, ja hivenen varautunut koira. Mammaa kohtaan kovin hellyydenkipeä, haluaa isoja halauksia ja kunnon rapsutuksia, seuraa perässä ja jakelee pusuja, mutta vieraista se ei juuri kiinnostu. Todella tekeväinen neiti, rakastaa kaikkea yhdessä tekemistä, innostuu nopeasti. Oppii hyvin nopeasti, keskittyy täysillä ja hakee kontaktia. Tiida on mielestäni ihanteellinen harrastuskoira. Pikkumusta osaa todentotta rauhoittua kotona, se retkottaa reporankana sohvalla. Tiida nauttii levosta ja onkin aamu- ja iltalenkeille viimeisenä lähtijä. Mikäli lenkille tulisi lähteä muun ihmisen kuin emännän kanssa, ei Tiidaa aina huvittaisi lähteä, vaan se on haettava sohvalta "kädestä pitäen" mukaan. Tiida ei kuitenkaan anna mitään ilmaiseksi, sillä on oma tahto ja dominanssiakin löytyy. Tiida ei haasta muita koiria mutta vastaa kyllä, jos toinen osapuoli tökkii liian kauan kepillä silmään.

Tiida ei pelkää tassujen likaamista, rakastaa kaivella mutaisissa paikoissa kuoppia ja syödä kaikkea emännän mielestä ällöä. Tiida osaa ottaa elämästä kaiken irti, lenkeillä rallaa viimeiseen asti täysillä, kotiin tullessa menee jo hississä maate kun ei enää vaan jaksa.

Tiidan lempileluja on vetolelut, se rakastaa riepotella niitä ympäriinsä ja kiikuttaa kotiväen syliin vetokaverin toivossa. Usein jopa tunkee lelut suuhun asti jos vain annetaan. Nykyään innostuu myös pallosta ja hetken jaksaa juosta sen perässä, kunnes kyllästyy. Agilitya treenatessa käytämme useimmiten lelupalkka, myös namipalkka kelpaa Tiidalle.

Harrastamme:
-agility
 Aloitimme alkuvuodesta 2013 ensin Kääppänillä, nyt ATT:llä. Treenasimme useamman vuoden ajan viikottain valmennusryhmässä, nyt olemme siirtyneet satunnaisempaan treenaamiseen ilman ryhmäpaikkaa. Ensimmäisissä virallisissa kisoissa kävimme tammikuun lopulla 2016. Kisaamme toistaiseksi säännöllisesti. Tiidan aktiivisin kisaura alkoi vasta syksyllä 2021, jolloin nousimme maksi 2-luokkaan.
-toko
 Treenaamme itsenäisesti omaksi iloksi. Toistaiseksi emme ole kisanneet lajin parissa.
-näyttelyt
 Muutamia kertoja vuodessa, ei niin tosissaan. Arvostelut ja tulokset alla.


Näyttelyarvostelut:

Harjavalta RN 3.5.2014, JUN EH
"Good size and body proportions, could have slightly stronger bones, correct shape of head with too snipy muzzle, needs stronger underjaw, nice dark eyes, excellent ears, excellent neck and topline, correct angulations infront and behind a slihgt cow-hocks, in movement narrow with hocks."
-Lidija Oklescen, Slovania

Turku RN 31.5.2014, JUN ERI JUK 3
"14 month old tricolour bitch. Appealing head and expression. Well set stop. Excellent carried ears. A little small foreface. Good reach of neck. Correct topline. Long tail. Moves very good in all directions. Nice temperament. Well presented."
 -Regina Blessing, Saksa

Raisio Pääerkkari 7.6.2014, JUN EH
"Nice tricolour bitch, sadly out of coat. Head of good proportions. Head is nicely balanced. Sound. Would prefer a bit more body on her."
-Eleanor Kitchen, Iso-Britannia

Turku KV 24.1.2015, NUO ERI NUK 2
"Miellyttävä nuori narttu, jolla hienot linjaukset. Pää voisi olla hieman voimakkaampi, ennen kaikkea kuonon osalta. Hienot korvat. Hyvä kaula. Eturinta tarvitsee kehittymistä. Erinomainen kroppa ja luusto. Hienot kulmaukset. Kevyet liikkeet. Hyvä turkki. Esiintyy hyvin." (suomennos)
-Eva Eriksson, Ruotsi

Helsinki pk-tapahtuma 14.5.2015, AVO ERI AVK 4
"Feminiininen 2v narttu. Hyvä purenta. Oikeailmeinen ja riittävän pitkä pää. Kallo-osa saa vielä täyttyä. Hyvät korvat. Riittävät kulmaukset. Oikeanmallinen rintakehä. Liikkuu hyvällä askelpituudella. Etuliikkeen tulee tiivistyä. Oikealaatuinen, tänään niukka karvapeite."
-Tarja Löfman, Suomi

Turku KV 22.1.2017, AVO EH
"4 years old, smaller sized female. Too tiny hand (olettaen pitäisi lukea head?). Needs to have more pronounced stop and stronger underjaw. Well set and carried ears. Nice neck. Good topline. A bit narrow in front. Good chest. Correct angulations. Moves freely."
-Robert Kotlár, Unkari


Helsinki KV 20.5.2018, AVO EH
"5v. hyvärunkoinen ja luustoinen nuori narttu. Niukemmin mutta tasapainoisesti kulmautunut. Hyvät käpälät, sievä nartun pää ja ilme. Riittävän pyöristynyt kuono-osa. Hyvä purenta, korvien taite. Riittävästi niskan kaarta. Hyvä karvan laatu, puhtaat värit. Hyvä hännän asento. Kovin kapeat liikkeet, sivuaskel saa jäntevöityä. Mukava luonne."
-Saija Juutilainen, Suomi


Turku KV 20.1.2019, AVO ERI AVK 1
"Terve ja hyvin rakentunut. Toivoisin voimakkaampaa kuono-osaa. Hyvin asettuneet korvat. Hyvä kaula. Toivoisin hieman lisää eturintaa. Riittävä luusto. Liikkuu hyvin askelin. Turkki hieman lyhyt ja pehmeä. Erinomainen temperamentti."
-Johnny Andersson, Ruotsi


Helsinki KV 11.5.2019, AVO EH
"6-vuotias oikeankokoinen narttu. Hyvä purenta. Hieman kevyt pää, jossa oikeat mittasuhteet. Kaula voisi olla pidempi. Kovin kapea rintakehä. Hyvin kulmautunut takaa, niukasti edestä. Liikkuu ahtaasti takaa, sivulta hyvin."
-Tarja Löfman, SuomiEi kommentteja:

Lähetä kommentti